Ангеловски: Ако постоеше југословенската држава уште 50 години, дали тогаш  Делчев ќе беше Југословен?

од Берта Китинска

Треба да бидеме конзистентит и да немаме двојни стандарди.Не треба да се има двојни стандарди при славењето на Александар Македонски и Гоце Делчев, изјави Страшо Ангеловски основач на МААК во 24 анализа.

-Поимите нации и народ треба да се разликуваат и дека едно е да биде припадник на народ, а друо на нација создава низ векови.Не постојат природни нации, постојат народи, а нациите се вештачки и се формираат од 1664 година. Во 80-тите години в минатиот век постоеше југословенска нација. Ако таква држава оптснеше уште 50 години, ќе се создадеше вештачката нација, и дали тогаш Гоце Делчев ќе беше југословен?“, изјави Ангеловски.

loading...

Слични содржини