Антителата од „Фајзер“ и „Астразенека“ драстично опаѓаат по само три месеци: Истражување во Шведска

од Nikola Popovski

Нивото на антитела кон коронавирусот кај вакцинираните со две дози се намалува побрзо отколку што се мислеше, покажува студија спроведена во Шведска. Било испитувано нивото на антитела кај луѓе кои примиле две дози вакцина „Фајзер“ или „Астразенека“, но не страдале од оваа болест.

Во истражувањето учествуваа 2.000 вработени во здравствени институции, а целта на истражувањето беше да се открие колку долго трае имунитетот по вакцинацијата.

Кај луѓето вакцинирани со вакцината „Фајзер“, нивото на антитела се преполови во рок од три месеци по вакцинацијата, додека по седум месеци нивото на антитела изнесуваше само 15 проценти од првичното, што значи дека е забележан пад од 85 проценти, објави шведскиот јавниот сервис „СВТ“.

Кога станува збор за „Астразенека“, учесниците во истражувањето подоцна добиле втора доза, па биле следени само во рок од три месеци. Оваа вакцина, исто така, покажа уште поостар пад на антителата – по три месеци, тоа беше само една петтина од нивото што го имаа луѓето вакцинирани со „Фајзер“ во тоа време.

Шведската телевизија наведува дека нивото на антитела кај оние кои го прележале Ковид-19 и ја примиле вакцината било многу повисоко во споредливи периоди.

„Фактот дека нивото на антитела опаѓа со текот на времето се очекува, но јас сум изненаден од таков брз пад во група која е релативно млада и здрава“, вели Шарлота Телин, водач на тимот кој го спроведе истражувањето.

Таа додала дека таков брз пад на нивото на антитела може да укаже на можност за зголемено ширење на коронарна коска дури и кај вакцинираните луѓе, што може да има особено опасни последици за постарите лица. Телин вели дека ова е показател дека постарите и чувствителните луѓе треба да ја добијат третата доза што е можно поскоро.

Шведската телевизија наведува дека ова истражување е еден од показателите зошто земјите со висока стапка на вакцинација се соочуваат со силно ширење на вирусот. Сепак, како што велат научниците, се уште не е јасно каде завршува заштитната граница.

„Антителата се само дел од имунолошкиот систем и знаеме дека нивното високо ниво е поврзано со заштита од инфекција. Меѓутоа, имунолошкиот систем има и мемориски клетки кои брзо го зголемуваат нивото на антитела кога се изложени на вирусот, но не знаеме каде е границата пред некој да се разболи “, вели Телин.

Во Шведска, која има околу 10 милиони жители, 63 проценти од населението е вакцинирано, а досега се регистрирани 1,15 милиони случаи на коронавирус, со околу 15.000 починати.

Слични содржини