Апстиненција од секс има свои предности, еве кои се тие

од Vladimir Zorba

Неколку работи се толку лични како одлуките што ги донесувате за вашиот сексуален живот.

Секој има апсолутно право на нив.

Изборот кога и со кого да се има секс е приватна работа и секој има свои преференции во однос на сексот. Некои луѓе уживаат во целосен сексуален живот, додека други избираат да се воздржат од некои или сите сексуални активности. И двете опции имаат предности.

Луѓето кои одлучуваат да се воздржат од секс може да откријат дека недостатокот на секс им помага на нивното ментално здравје. Некои велат дека сексот им го одвлекува вниманието од другите поважни области од нивниот живот или ги прави премногу зафатени, а сметаат дека апстиненцијата им помага да го расчистат умот. Други луѓе сметаат дека сексот е стресен и се посреќни што не мораат да се грижат за тоа.

Но што точно може да „добиеме“ од овој избор?

Што точно мислиме кога зборуваме за апстиненција од секс?

Апстиненцијата очигледно е практика да немате секс. Но, не секој го дефинира на ист начин. Некои луѓе се воздржуваат од било каков сексуален однос, вклучително и бакнување или каков било физички контакт. Други се воздржуваат само од сексуален однос. Некои луѓе користат мастурбација наместо секс. И иако апстиненцијата може да ја поврзете со религиозните верувања, религијата не е единствената причина зошто луѓето избираат да немаат секс.

Најчестите причини за воздржување од секс се:

– Превенција на бременост или сексуално преносливи болести.

– Чекање на одредено ниво на романтична посветеност.

– Фокусирање на други области од животот.

– Управување со проблеми со менталното здравје.

– Управување со физички здравствени проблеми.

Изборот на граници на апстиненција може да ги поттикне и луѓето кои сакаат внимателно да избираат секс. Некои парови го избираат заедно и поставуваат свои параметри. На крајот на краиштата, можноста да разговарате за вашите лични сексуални избори со вашиот партнер е клучен дел од доброволната апстиненција.

Нема сомнеж дека сексот е комплицирано прашање. Иако тоа е начин на кој многу луѓе изразуваат љубов и наклонетост, тој носи и одредени ризици. За некои луѓе, ризиците од сексот ги надминуваат придобивките, па затоа се чувствуваат подобро ако се воздржат.

Но, што добиваат тие?

Помалку стрес и анксиозност

Бременоста и сексуално преносливите болести се сериозни ризици што луѓето ги преземаат доколку се вклучат во секс. Затоа, некои претпочитаат да ги остават овие грижи настрана со тоа што нема да имаат секс. Тие избираат да се вклучат само во сексуални активности со низок ризик, како што се бакнување и галење.

Религија

За луѓето кои имаат силни религиозни верувања за секс надвор од бракот, сексуалната апстиненција може да го поддржи нивниот духовен живот. Можеби се чувствуваат повеќе поврзани со својата вера и можеби помалку се грижат за прекршување на нивните религиозни принципи.

Зголемена концентрација

Иако апстиненцијата од секс не го чисти умот веднаш, некои луѓе се чувствуваат повеќе фокусирани на други области од нивниот живот ако не мора да размислуваат за секс. Без секс, тие можат да ја посветат целата своја енергија на други активности.

Исцелување од трауматично искуство

Луѓето кои имале трауматично искуство или изгубиле некој близок можеби ќе треба да ја посветат целата своја енергија на исцелување. Апстиненцијата им дава време да се фокусираат на нивните емоционални потреби за да се опорават.

Можни недостатоци

Некои луѓе на крајот немаат секс затоа што немаат партнер. Ова може да биде болно за некои луѓе. Не само што можат да го пропуштат физичкото задоволство од сексуалната активност, туку таквата ситуација може да го зголеми чувството на осаменост. Луѓето на кои им е тешко да формираат или одржуваат значајни врски може да доживеат депресија и анксиозност. Во овој случај, советувањето за ментално здравје може да им помогне да се справат со проблемите во врската.

Во ретки случаи, недостатокот на секс може да му наштети на општото здравје. Здравствените придобивки од сексуалната активност, вклучително и кардиоваскуларното здравје, се добро познати. Сепак, постојат и други начини да ги добиете истите придобивки. Редовното вежбање може да го замени поттикот што сексот го дава на здравјето на срцето.

Одлуката повеќе да нема секс во врската исто така може да биде штетна. Ако вашиот партнер не се согласува со вашите нови планови, тоа може да доведе до проблеми во врската.

Во секој случај, запомнете дека сексуалниот избор е личен. Никој не треба да чувствува притисок да се вклучи или да не учествува во каква било сексуална активност што не е соодветна за него.

Слични содржини