Актуелно
Почетна / Магазин / Авионот би паднал, а патниците би преживеале: Изум што може да спаси многу животи (видео)

Авионот би паднал, а патниците би преживеале: Изум што може да спаси многу животи (видео)

Украинецот Владимир Николаевич Татаренко смислил идејно решение за проблемот со безбедноста во авионите. Ако неговиот проект се оствари – многу животи би можеле да се спасат.

Имено, авионот се смета за најбезбедно превозно средство во светот, но во случај на несреќа – смртта е скоро загарантирана.

Научникот Татаренко дизајнирал „Еркрафт“ – авион во кој би имал посебна патничка кабина која би се одвоена од носот на авионот во случај на несреќа и со падобран би се спуштила на земја.

За време на приземјувањето, би се активирале и воздушни основи, така што самото слетување би било подносливо.

Целта на еден ваков проект е целосно да се искорени загубата на човечки животи при падови на авиони.

Засега, тоа е само предлог, но ако проектот се оживее, можеме да очекуваме вистинска револуција во безбедноста на воздушниот сообраќај.

loading...