Австралијците во четврток ќе објаснат зошто е депортиран Ѓоковиќ

од Nikola Popovski

Австралискиот федерален суд во четврток, на 20 јануари, ќе ја образложи својата одлука да ја одбие жалбата на Новак Ѓоковиќ, поради укинување на визата што му ја издаде министерот за имиграција Алекс Хок, користејќи го своето дискреционо право.

Во четврток во шест часот и 15 минути по средноевропско време ќе се знае деталното објаснување зошто на Ѓоковиќ му било наредено да биде депортиран од Австралија, што автоматски доведе до тоа дека не може да се натпреварува на Австралија опен.

Судијата на Федералниот суд Џејмс Алсоп ќе прочита врз основа на кој тричлениот совет донел едногласна одлука дека на најдобриот светски тенисер Новак Ѓоковиќ не смее да остане во земјата и да се обиде да ја напише историјата на белиот спорт во неговиот омилен Грен Слем турнир, кој го освои девет пати.

Да потсетиме, една од главните причини беше тоа што Ѓоковиќ, кој не беше вакциниран, може да разбуди антивакцински чувства кај локалното население, додека Министерството за здравство јасно порача дека Србинот не е опасен за животната средина, со оглед на тоа што тој прележал коронавирус во декември.

Слични содржини