„Беше застрашувачки“: Исповед на последниот човек кој преживеал три дена на дното на океанот (ВИДЕО)

од Stefanija Kuzmanovska

Во екот на потрагата по исчезнатата подморница Титан во Атлантикот во близина на потонатиот брод Титаник, последниот преживеан од идентична ситуација го открива пеколот со кој се соочуваат луѓето. Во 1973 година, Роџер Малинсон бил спасен со својот партнер, откако поминал 84 часа заробен во вода.

Пред 50 години, Малинсон и сега починатиот Роџер Чепмен поставувале трансатлантска телефонска жица на 150 километри од брегот на Корк, Ирска, во мала подморница наречена „Pisces III“, кога површинскиот брод на кој биле врзани случајно се отворил.

Повеќе од еден тон вода почна да се слева во самостојниот заден дел на подморницата, а откако неколку моменти виселе на бродот на површината, нивната линија се скинала и паднале на морското дно со брзина од околу 40 километри на час.

„Беше многу страшно. Го исклучивме дубиномерот на 500 метри бидејќи можеше да се скрши, земавме перници и се свиткавме за да се обидеме да спречиме повреда. Успеавме да најдеме бела крпа за да ја ставиме во уста, па не си го одгризавме јазикот“, рече тој.

Двајцата успеале да пренесат дека го преживеале ударот, но снабдувањето со кислород им се намалувало од минута во минута.

За да ја намалат потрошувачката на кислород, престанале да зборуваат и се обиделе да лежат што е можно повеќе мирно.

Три дена по несреќата, спасувачка подморница успеала да закачи специјално дизајнирана кука и линија за влечење на нивната подморница и да ја подигне на површината.

„Имавме 72 часа кислород кога го започнавме нуркањето, па успеавме да извлечеме уште 12,5 часа. Кога погледнавме во цилиндарот, ни остануваа 12 минути кислород“, изјавил Чепмен за Би-Би-Си кога го извлекле на површината.

Малинсон изјави за Sky News дека еден од најважните делови од нивниот опстанок била неговата и способноста на Чепмен да се грижат еден за друг за време на тешкото искушение.

Слични содржини