Основните цели на Буџетот за 2021 година се зајакнување на финансирањето на системот на здравствена заштита

од Берта Китинска

Во Ребалансот на Буџетот за 2021 година има раст на приходите од 4,7 отсто или за околу 10 милијарди денари, повеќе средства за капитални расходи за 24 отсто, како и дополнителни средства за мерките за поддршка на домаќинствата и стопанството, за здравството и за процесот на имунизација на населението, зголемена поддршка на земјоделството и социјално ранливите категории, кажа министерот за финансии Фатмир Бесими образложувајќи го ребалансот на Буџетот за 2021 година, кој од денеска е на дневен ред пред пратенциите во Собранието на РС Македонија.

„Фискалната политика секогаш треба да даде одговор на реалните потреби, да го поддржи економскиот раст и развој, отворањето на нови работни места и подобриот животен стандард за граѓаните. Затоа основите цели на Буџетот за 2021 година се зајакнување на финансирањето на системот на здравствена заштита и зачувување на здравјето и животите на граѓаните, поддршка на економската стабилизација и поставување на темелите на солидно економско заздравување и забрзан раст, како и непречено финансирање на основните функции на државата и поддршка за реформите во правосудството и евро-атлантските интеграции“, рече министерот.

Слични содржини