Бишев: Буџетот е стабилен, капиталната сила ги апсорбираше ризиците

од Stefanija Kuzmanovska

Бакарството е циклична индустрија, вели владиниот советник Глигор Бишев за време на годишната конференција „Година на нови можности“. Тој кажа дека во добри периоди на економијата има и добри профити кај банките и тоа ја јакне капиталната сила, додека пак во лоши времиња се апсорбираат ризиците токму преку капиталната сила.

-Од тој аспект македонската банкарска индустрија заедно со носителите на макроекономските политики изградија добар и здрав кров што ги апсорбира предизвиците на кризата, кажа Бишев.

Според него, буџетот е стабилен со умерени буџетски дефицити. Тој додаде дека економијата е исправена пред неколку предизвици: намалената реална куповна сила на население, високите каматни стапки и рецесијата кај нашите најголеми трговски партнери.

Слични содржини