Битиќи: За само година ипол, социјалдемократските политики носат 25% повисоки пензии за сите 330.000 пензионери

од Vladimir Zorba

Од овој месец сите пензионери добиваат историско покачување на пензиите од 8,4 проценти. Ова е второ покачување на пензиите за само неколку месеци или вкупно околу 16%. Со тоа просечната пензија која досега изнесуваше 17.666 денари, се зголемува на 19.150 денари, односно за околу 1.500 денари повеќе, пишува вицепремиерот Фатмир Битиќи.

„Во оваа 2023 година освен сегашното мартовско усогласување на пензиите, уште едно ќе следи во септември, усогласено според трошоците за живот и порастот на просечната плата. Со што, за само година ипол социјалдемократските политики носат 25отсто повисоки пензии за сите 330.000 пензионери.

Разликата меѓу СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ е јасна и очигледна. Тоа нашите граѓани го забележуваат и во нивниот домашен буџет“, порача Битиќи.

Слични содржини