BMW развива нова генерација на бензински и дизел мотори

од Vladimir Zorba

Производителите на автомобили се во неволја. Европа се движи кон електрични автомобили, но многу купувачи на континентот не сакаат да се откажат од автомобилите на бензин и дизел. Исто така, на другите пазари, автомобилите на бензин и дизел се уште се атрактивна понуда, а се чини дека BMW реши да го слуша „vox populi“.

На крајот на краиштата, зошто да не, профитот никогаш не е поголем, автомобилите се продаваат… Извештајот на германски Handelsblatt објавува дека BMW развива нова генерација на дизел и бензински мотори. Посебно се споменуваат дизел моторите за да се задоволи побарувачката за големи теренци со дизел мотори во Европа, според „HAK“.

Според информациите, Баварците немаат намера да се откажат од четирицилиндрични, шестцилиндрични и V8 мотори. Вториот, се разбира, само во бензинската верзија.

Исто така, ќе се работи на развој на електрични автомобили и платформи.

Слични содржини