Состојки:
– 250 гр исчистени цреши
– 1 чаша јогурт (200 ml)
– 2 јајца
– 1/2 чаша шеќер
– 1/2 чаша масло
– 2 чаши брашно
– 2 лажички прашок за пециво
– малку масло и брашно за калапот
Подготовка:
Калапот за печење премачкајте го со масло и посипете го со брашно.
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Измешајте го брашното со прашокот за пециво и просејте во сад.
Во друг сад изматете ги јајцата и шеќерот околу пет минути, додека смесата не стане густа и не добие светло жолта боја.
Сега додадете малку масло и полека матете со најмала брзина. Потоа во садот додајте го јогуртот и со рака измешајте ја смесата.
Потоа додадете го просеаното брашно и измешајте го во смесата, а на крај додадете ги исчистените цреши и соединете се.
Истурете ја смесата во калап и печете на 180 степени помеѓу 30 и 40 минути. Колачот е готов кога ќе добие темно златно-жолта боја и кога ќе се одвои од рабовите на садот.
Извадете го од рерна и оставете да се излади, па по желба посипете го со шеќер во прав.