Сигурно имате јајца и брашно, а не ви требаат повеќе од петнаесет минути за да го подготвите ова атрактивно јадење! На трпезата никогаш нема „доволно“ храна, а ова едноставно и брзо јадење ќе ги воодушеви сите, особено најмладите!
Галет бретон (бретонски палачинки)
Тесто:
100 гр пченично брашно
50 гр прашок за пециво
1 јајце
150 мл млеко
50 ml минерална газирана вода
¼ лажичка сол
2 лажици масло
2 лажици масло – за тавата
Полнење:
200 гр крем сирење
100 гр шунка
6 јајца
50-100 ml вода
¼ лажичка сол
5-6 ротквици
2 млади кромидчиња
Подготовка:
Матете ги состојките за тестото додека смесата не се изедначи и е без грутки, потоа ставете ја во фрижидер 30 минути да одмори. Загрејте голема тава и почнете да ги правите палачинките. Во друга тава со малку топла масло ги додаваме јајцата и ги пржиме неколку минути додека белката не стане цврста и целосно побелена. Не ги пржете сите јајца одеднаш, ставете ги во тавчето две по две и додадете масло доколку е потребно. Секоја палачинка премачкајте ја со крем сирење, ставете парче шунка, ставете јајце во средината, посолете, свиткајте ги рабовите и веднаш послужете со ротквици и млад кромид.