Бундесбанка: Германија избегна рецесија

од Vladimir Zorba

Германската економија во првите месеци од годината функционираше нешто подобро од очекуваното, оценува Бундесбанка во новиот месечен извештај, пренесува германската новинска агенција (dpa).

„Реалниот бруто домашен производ веројатно благо порасна во првиот квартал“, се вели во извештајот на централната банка објавен во четвртокот.

Економистите претходно предвидуваа блага рецесија. Во секој случај, не е сигурно дека економијата го пренела растот во вториот квартал.

„Генерално, сè уште нема знаци за одржливо закрепнување на германската економија“, велат од Бундесбанката.

Во последниот квартал од минатата година домашната економија беше во рецесија со стапка од 0,3 отсто.

Сега централната банка смета на благ пораст на индустриското производство и нешто посилен извоз. Покрај тоа, градежната индустрија не мораше да паузира бидејќи времето во февруари беше исклучително благо.

Сепак, ветерот во лицето на германската економија не стивнува.

Производството останува слабо во многу индустриски сектори, негативен тренд доминира во градежништвото, а приватната потрошувачка, еден од столбовите на растот, останува воздржана по неколкумесечна силна инфлација.

Од друга страна, Бундесбанка очекува дополнително намалување на инфлацијата во април.

Додуша, во мај се очекува нов скок на околу три проценти, поради основниот ефект од субвенционирањето на јавниот превоз воведен 12 месеци порано. Инфлацијата, според очекувањата на економистите, ќе биде поттикната од новиот раст на цената на нафтата и силниот раст на платите.

Слични содржини