Цените на угостителските услуги поскапи за 13% во однос на лани

од Nikola Popovski

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените на угостителските услуги во мај 2023 година, во споредба со април 2023 година, е зголемен за 1.2 %.

Споредено по групи на услуги, зголемување е забележано во групите храна за 0.7 %, алкохолни пијалаци за 0.1 %, безалкохолни пијалаци за 0.9 % и ноќевања за 3.7 %.

Индексот на цените на угостителските услуги во мај 2023 година, во однос на истиот месец од претходната година, е
зголемен за 13.4 %.

Кумулативниот индекс на цените на угостителските услуги за периодот јануари − мај 2023 година, во однос на истиот период од минатата година, е зголемен за 13.5 %, додека во однос на декември 2022 година е зголемен за 2.3 %.

Слични содржини