Чајковски наместо руската химна на Олимписките игри

од Nikola Popovski

Добитниците на златни медали за Русија на Олимписките игри во Токио ќе ја слушаат музиката на Чајковски како замена за химната, која е забранета како казна за допингот со поддршка на државата.

Меѓународниот олимписки комитет денес објави дека одобрил употреба на концерт со пијано бр. 1 од композиторот Пјотр Илич Чајковски на Игрите во Токио и Зимските олимписки игри 2022 година во Пекинг.

Првиот избор на руските официјални лица била патриотската народна песна „Качуша“, но нејзината изведба била блокирана од Арбитражниот суд за спортови.

Спортскиот арбитражен суд ја забранил употребата на руската химна, знамето и името на земјата на Олимписките игри во Токио поради учество и прикривање на допинг-програмата.

Руските натпреварувачи ќе настапат на Игрите под името и знамето на Рускиот олимписки комитет.

Слични содржини