Часовникот на Судниот ден останува на 100 секунди до полноќ

од Vladimir Zorba

Со оглед на пандемијата на Ковид-19 и фактот дека Соединетите Држави и Русија разменуваат закани низ Украина, најавата од четвртокот дека стрелките на часовникот на Судниот ден нема да се поместат оваа година може да се смета за знак на надеж.

Како што прави од 1947 година, „Bulletin of the Atomic Scientists“ во четвртокот ја објави положбата на големата стрелка на часовникот. Таа останува таму каде што е од 2019 година: 100 секунди до полноќ.

„Часовникот на Судниот ден“ е предвидување на водечките научници и безбедносни експерти за опасностите по човековото постоење.

Оваа година, напредокот како вакцината против коронавирус е избалансиран со растечките дезинформации и други закани.

„Прагот на пропаста не е место за невработеност“, пишува Билтенот во образложението на одлуката објавено виртуелно.

Тоа што не се приближи до полноќ не значи дека заканите се стабилизирале, се вели во соопштението на групата.

„Ако човештвото сака да избегне егзистенцијална катастрофа, онаа која го надминува сето она што е видено досега, националните лидери мора да направат многу подобра работа во борбата против дезинформациите, фокусирајќи се на науката и соработката“, изјави првиот човек на „Bulletin of the Atomic Scientists“ – Рејчел Бронсон пред новинарите по откривање на часовникот.

„Напротив, Саатот е сè уште најблиску до апокалипса која би довела до крајот на цивилизацијата бидејќи светот е заглавен во исклучително опасен момент“, вели таа.

Билтенот е основан во 1945 година од Алберт Ајнштајн, Џеј Роберт Опенхајмер и други научници кои работеа на проектот „Менхетен“ кој го произведе првото нуклеарно оружје.

Слични содржини