Често настинувате? Еве што би можело да биде причина за тоа

од Stefanija Kuzmanovska

Лекарите објаснуваат што би можело да значи ако имате „долготрајна“ настинка. Ако симптомите на настинка не престанат, проблемот може да биде нешто посериозно.

Има причина зошто оваа болест се нарекува „долготрајна настинка“: Возрасните може да очекуваат две до три настинки секоја година, а децата можат да очекуваат уште повеќе, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

Настинките се главната причина поради која возрасните пропуштаат работа, а децата – училиште. Симптомите како болките во грлото и течење на носот обично се првите знаци, проследени со кашлање и кивање. Сепак, додека повеќето луѓе закрепнуваат за околу седум до десет дена, понекогаш настинките можат да траат и траат толку долго што на крајот се прашувате дали остатокот од животот ќе го поминете бришејќи го носот.

Постојат неколку вистински причини зошто вашата настинка трае толку долго, пишува The Healthy.

Можеби е долготрајна настинка

Причината број еден за долготрајната настинка, според Сатеш Бидаисе, професор по јавно здравје и превентивна медицина на Универзитетот во Св. Џорџ, е затоа што е можеби навистина таква.

„Настинката е чест здравствен предизвик за луѓето ширум светот, особено кај децата кои обично имаат настинка еднаш месечно и кај возрасните во просек два до четири пати годишно“, вели тој. „Меѓутоа, додека обичната настинка обично исчезнува во рок од една недела, секоја настинка која трае повеќе од две недели се смета за долготрајна“.

Можеби имате друг вирус

Особено за време на студената сезона, може да се заразите со вирус, да се борите со него, а потоа да бидете изложени на сосема нова настинка; нов вирус и нови симптоми може да се измешаат со оние со кои штотуку се боревте и да изгледаат како една долга болест.

„Постојат буквално стотици вируси кои можат да предизвикаат настинка, па вообичаено е да заболете повеќе од еднаш во дадена година“, вели Џошуа Скот, доктор на науки, лекар од Институтот Кедарс-Синаи Керлан-Џобе во Лос Анџелес, додавајќи дека тоа е честа појава кај децата.

Несакан ефект на вашиот лек

Кашлицата често е последниот симптом што исчезнува по настинката, но ако вашата едноставно не исчезне, тоа може да биде поради вашите лекови, вели Кристин Артур, докторка, интернист во Калифорнија. Хроничната сува кашлица е вообичаен несакан ефект на АКЕ инхибиторите, како што се лизиноприл, беназеприл и рамиприл, кои се еден вид лекови за крвен притисок. Сепак, не треба да има други симптоми како назална конгестија, болки во грлото или притисок во синусите, па ако земате еден од овие лекови, разговарајте со вашиот лекар за евентуално префрлување на друг.

Можеби се работи за алергија

Честа причина за течење на носот и кашлица која имитира вирусна болест може да бидат алергии на околината, вели д-р Скот.

„Во зависност од годишното време, симптомите на алергија може да траат многу подолго и често се придружени со чешање и насолзени очи“, објаснува тој.

Слични содржини