Четири грешки кои предизвикуваат зголемување на шеќерот во крвта: Многу луѓе не ни сфаќаат дека ги прават

од Vladimir Zorba
251 прегледи

Зголемувањето на шеќерот во крвта може да се случи полесно отколку што мислат повеќето луѓе, а често е предизвикано од секојдневните навики. Кога шеќерот во крвта нагло се зголемува, може да дојде до пад на енергијата, зголемено чувство на глад и развој на отпорност на инсулин.

Изненадувачки е колку вообичаените навики што ги практикуваме секој ден можат да придонесат за овие ненадејни скокови на шеќерот во крвта ако не внимаваме. Свесноста за овие скриени предизвикувачи може многу да помогне во одржување на стабилен шеќер во крвта.

Д-р Едмонд Хакими и диететичарот и нутриционист Триста Бест открија четири изненадувачки, но вообичаени грешки кои повеќето луѓе ги прават секој ден, а кои можат да го подигнат нивото на шеќер во крвта.

1. Недостаток на сон

Недоволното спиење може да го зголеми шеќерот во крвта, попречувајќи ја способноста на телото ефикасно да ја регулира гликозата. Недостатокот на сон ја намалува чувствителноста на инсулин, што го отежнува одговорот на клетките на инсулинот, што резултира со повисоки нивоа на шеќер во крвта.

„Кога не се одмораме доволно, нашето тело произведува повеќе кортизол, хормон на стрес, што може да предизвика зголемување на шеќерот во крвта. Лошиот сон, исто така, ја намалува чувствителноста на инсулин, што го отежнува стабилизирањето на нивото на шеќер“, објаснува д-р Хакими за SheFinds.

2. Прескокнување оброци

Кога прескокнуваме оброк, нивото на шеќер во крвта првично може да се намали, а телото потоа ослободува складирана гликоза за да го надомести недостатокот. Ова често предизвикува ослободување на стрес хормони, како што е кортизол, што може да доведе до скок на шеќерот во крвта.

„Прескокнувањето на оброк може да изгледа безопасно, но често доведува до ниско ниво на шеќер во крвта што се зголемува кога конечно јадеме. Овој циклус може да го наруши телото, особено ако првиот оброк е богат со јаглени хидрати, што доведува до брз скок на шеќерот“, посочува докторот.

3. Недоволна физичка активност

Кога не сме активни, гликозата подолго останува во крвта, што го зголемува нивото на шеќер. Редовното вежбање ја зголемува инсулинската чувствителност, овозможувајќи им на клетките поефикасно да одговорат на инсулинот.

Д-р Хакими наведува: „Физичката активност им помага на мускулите да ја користат гликозата како енергија, што го намалува шеќерот во крвта. Кога сме претежно неактивни, особено после јадење, нивото на шеќер останува подолго време, што дополнително врши притисок врз инсулинот и го прави тешко да се стабилизира шеќерот“.

4. Консумација на храна со висок гликемиски индекс

Храната со висок гликемиски индекс брзо го зголемува шеќерот во крвта бидејќи брзо се разградува на гликоза. Овие намирници, како што се белиот леб, слатките грицки и преработените житарки, имаат малку влакна и протеини, кои нормално го забавуваат процесот на варење.

„Кога оваа храна се вари, тие брзо ослободуваат гликоза во крвотокот предизвикувајќи ненадеен скок на шеќерот во крвта. Како одговор, телото ослободува инсулин за да го намали шеќерот во крвта, но тоа може да доведе до брз пад на гликозата подоцна. Тој ненадеен пад може да предизвика ослободување на стрес хормони, како што се кортизол и адреналин, кои може да го нарушат сонот предизвикувајќи ноќни будења или спречувајќи длабок одмор“, заклучува Бест.

Слични содржини