Четвртата доза го намалува ризикот од смрт од Ковид-19 за 78%

од Nikola Popovski

Одделни студии на двата најголеми здравствени фондови во Израел сугерираат дека четвртата доза од вакцината значително го намалува ризикот од смрт од Ковид-19 во споредба со заштитата што ја нудат три дози имунизација.

Израелските медиуми јавуваат дека овие резултати се особено релевантни во време кога подсојот на омикрон БА.2 предизвикува зголемување на бројот на заразени низ Израел и во многу други земји.

Студијата на фондот „Клалит“ опфати 563.465 луѓе на возраст од 60 до 100 години кои примиле три дози од вакцината.

Тие биле поделени во две групи, оние кои ја примиле четвртата доза, 58 проценти од нив и оние кои не ја примиле.

Истражувачите ги споредија стапките на смртност во двете групи од 10 јануари, една недела по одобрувањето на четвртата доза, и 20 февруари.

Резултатите покажаа дека четвртата доза го намалила ризикот од смрт од коронавирус кај постарата популација за 78 проценти.

Студијата, спроведена во соработка со Факултетот за здравствени науки на Универзитетот Бен-Гурион, сè уште не е прегледана и моментално се подготвува за објавување во медицинско списание.

Д-р Дорон Нецер од Клалит ја објасни важноста на резултатите поради преовладувачкото мислење дека варијантата омикрон предизвикува лесна болест, и дека не е потребна дополнителна вакцина.

„Резултатите од студијата покажуваат дека четвртата доза е во голема мера поврзана со намалена смртност од коронавирус, вклучително и омикрон“, рече д-р Нецер.

Студијата на фондот „Макаби“ ја испитувала ефикасноста на вакцината девет недели од јануари до март меѓу 100.000 членови на тој фонд, 60-годишни и постари луѓе вакцинирани со три дози.

Се покажа дека четвртата доза е 73 проценти поефикасна во спречување на тешки болести од три дози.

Сепак, помалку од еден процент од учесниците во студијата кои биле вакцинирани со најмалку три дози имале тешки симптоми на Ковид-19.

Резултатите покажале и ефикасност против инфекција со коронавирус.

Израелскиот премиер Нафтали Бенет и министерот за здравство Ницан Хоровиц им понудија на здравствените установи бонус од 31 долар за секое лице над 60 години кое ќе добие четврта доза.

Слични содржини