ХРАНАТА која ја јадеме влијае на нашето здравје на многу различни начини, а како што објаснуваат диететичарите, се верува дека одредени намирници се толку добри за нашето тело што со право можеме да ги наречеме суперхрана. Една од тие намирници е чиа семето кое според препораките на стручњаците треба да го јадеме што почесто.
Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање чиа семе има неколку придобивки за нашето здравје. Една од нив е намалувањето на ризикот од неколку видови на рак, пренесува Healthline. Благодарение на големото количество антиоксиданси кои ги содржат, семките од чиа имаат антивоспалителни својства за кои се верува дека го намалуваат ризикот од рак и некои други хронични болести.
Исто така, диететичарите нагласуваат дека редовното консумирање чиа семе промовира губење на тежината, што е одлична вест за сите оние кои се обидуваат да ги изгубат вишок килограми. Причината се влакната и протеините кои се наоѓаат во овие вкусни семиња, и иако истражувањата на оваа тема се мешани, некои студии сугерираат дека потрошувачката на влакна може да игра улога во спречувањето на прекумерна тежина и дебелина.
Други придобивки што се можни ако некое лице вклучи семе од чиа во својата секојдневна исхрана вклучуваат намалување на ризикот од срцеви заболувања и кардиоваскуларен систем, подобро здравје на коските, намалување на шеќерот во крвта и со тоа намалување на ризикот од развој на дијабетес.