Chrome наскоро ќе ве предупреди за проширување на кое не треба да верувате

од Stefanija Kuzmanovska

Google воведува нови безбедносни карактеристики за Chrome кои се дизајнирани да го олеснат откривањето сомнителни преземања и екстензии.

Тие се базираат на подобрена опција за прелистување во прелистувачот што беше лансирана минатата година за да понуди подобри предупредувања против „фишинг“ страниците. Што се однесува до екстензиите на Chrome, прелистувачот сега ќе прикаже предупредување ако она што го инсталирате не се смета за „доверливо“. За да им се верува, екстензиите треба да доаѓаат од развивач кој ги следел упатствата на Google за програмерите и постои барем неколку месеци. Ова значи дека Google нема веднаш да го смета развивачот за потполно сигурен.

Кога се обидувате да преземете екстензија што сè уште не е доверлива, Chrome ќе прикаже pop-up предупредување дека треба „да продолжите со претпазливост“. Сепак, сè уште постои опција „да се продолжи да се инсталира“ наставката. Google вели дека скоро три четвртини од додатоците во продавницата на Chrome ќе се сметаат за сигурни, според нејзините критериуми. Ако тој е „недоверлив“, тоа не значи дека Google смета дека екстензијата е опасна, туку дека неговиот развивач може да биде понов во продавницата или неодамна извршил помало кршење на упатствата.

Chrome, исто така, добива нова опција за скенирање за преземања со сомнителен изглед. Во иднина, сите преземања што се појавуваат како „ризични, но не и очигледно небезбедни“ ќе понудат можност да ги постават на серверите на Google за потемелно скенирање. Ако сакате, можете да го заобиколите овој процес, но тој нуди дополнително ниво на заштита при преземање датотеки од Интернет. Се нуди нова опција за скенирање покрај постојните проверки на метаподатоците што Chrome веќе ги извршува при преземањето. Google вели дека новите функции постепено се воведуваат за Chrome 91, верзија на прелистувачот што беше објавена кон крајот на минатиот месец.

Слични содржини