Ципрас: Единствениот пат кон европска иднина и за иднината на Северна Македонија е да го почитува Преспанскиот договор

од Илинка Илиоска
2,9K прегледи

„Се потврди на секое ниво дека Преспанскиот договор е многу важен за мирот, за развојот и за соработката на овој дел од светот. Се потврди дека не само што тој е едиснтвениот пат за европска иднина на Северна Македонија, туку и за иднината на државата воопшто е да го почитува овој договор“ рече поранешниот грчки премиер Алексис Ципрас на Меѓународната конференција за мир и одрлжив развој во Атина.

Тој додаде дека се надева оти новата Влада и политичко лидерство во Северна Македонија е свесно за значењето на Преспанскиот договор и што ќе значи неговото прекршување.

„ЕУ исто така треба да го сфати значењето на случувањата на Западен Балкан и да имплементира активни политики во насока на интегрирање на овој дел од Европа“ рече Ципрас.

Тој додаде дека во овој период на кризи не смее да се дозволи Балканот да остане нерегулирана зона за натпревар помеѓу различни сили, бидејќи искуствата од минатото покажуваат дека тоа води кон трагедија. „Да не дозволиме национализмот да расте во овој дел од светот, бидејќи видовме каде не однесе тоа со војните во поранешна Југославија пред само 20 години“ рече Ципрас.

Слични содржини