„Curiosity“ откри можни докази за вонземски живот на Марс

од Vladimir Zorba

Невообичаена мешавина со присуство на хемискиот елемент јаглерод, откриена од роверот на НАСА „Curiosity“ на Марс, може да биде хипотетички доказ за постоење на вонземски живот, според новата студија објавена во Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Барем тоа е едно од сценаријата предложени од експерти од Државниот универзитет во Пенсилванија, Лабораторијата за млазен погон на НАСА и Технолошкиот институт во Калифорнија (CalTech), објаснувајќи го присуството на јаглерод пронајден во седиментите во кратерот „Гејл“.

Откако поединечните хемикалии во 24 примероци прашок беа одвоени од „Curiosity“ со загревање во отсуство на кислород, мешавината на изотопи на јаглерод 12 и јаглерод 13 покажа изненадувачки широка варијација, што укажува на „неконвенционални процеси“. Со други зборови, фактот дека некои примероци биле збогатени со јаглерод 13, додека други биле екстремно исцрпени, покажува дека тие биле формирани со метод различен од циклусот на јаглерод во модерното доба на Земјата. Двата стабилни изотопи на јаглерод – јаглерод 12 и јаглерод 13 – наречени затоа што не се распаѓаат во други форми или елементи со текот на времето, можат да откријат како се променил јаглеродниот циклус.

Едно веројатно сценарио, предложено од научниците, е дека необичните залихи на јаглерод би можеле да бидат резултат на џиновски молекуларен облак (GMC), збирка на молекуларен гас што е повеќе од 10.000 пати поголема од масата на Сонцето. Се смета дека GMCs влијаат на биосферите на планетата додека ѕвездата домаќин поминува низ нив. Сончевиот систем минува низ овие облаци на секои стотици милиони години, а последователниот ефект на ладење остава јаглеродни наслаги зад себе. Галактичкиот облак од прашина прво ќе ја намали температурата на Марс, кој сè уште содржи вода, и ќе создаде глечери. Прашината потоа ќе се наталожи на мразот, оставајќи слој кој вклучува јаглерод по топењето на глечерот. Ова објаснување е веродостојно, но бара дополнително истражување.

Втората опција е дека откритието на „Curiosity“ може да се објасни со ултравиолетова конверзија на јаглерод диоксид (CO2) во органски соединенија како што е формалдехид. Теоријата, исто така, има потреба од дополнително проучување.

Останува третото објаснување – јаглеродот создаден како резултат на живот. Со други зборови, ултравиолетова деградација на биолошки произведениот метан.

Како што продолжува мисијата „Curiosity“, за околу еден месец се планира дополнително дупчење во областа каде што беа собрани многу примероци.

Дополнително, на „Curiosity“ неодамна му се придружи и Марс роверот „Perseverance“, кој планира да ги врати карпите од Марс на Земјата за понатамошна анализа – нешто што „Curiosity“ го прави на теренот.

„Сите три можности укажуваат на необичен јаглероден циклус кој не е како ништо на Земјата денес. Но, потребни ни се повеќе податоци за да откриеме кое е вистинското објаснување. Ние сме претпазливи во нашите толкувања, што е најдобриот пристап за проучување на друг свет “, велат од НАСА.

Слични содржини