Д-р Јовановиќ: Кој прележал ковид 19 има антитела кои ќе го штитат со години

од Берта Китинска

Професор д-р Тања Јовановиќ беше гостин во „Белградска хроника“ на РТС, каде објасни што им пречи на сите кога станува збор за создавање и траење на антитела по коронавирусот.

“Постојат многу дезинформации за важноста на антителата за инфекција со вирусот корона. Беше речено дека траат два или три месеци, тоа апсолутно не е точно. За време на инфекцијата, се синтетизираат два бранови. Во првиот бран , се синтетизираат антитела со понизок квалитет, но тие претставуваат прва линија на одбрана и се многу важни, тие се појавуваат 5-14 дена по инфекцијата. Тогаш овие антитела полека почнуваат да паѓаат и количината почнува да се намалува по четири месеци. Многу истражувачи сметаа дека овие антитела би исчезнале целосно, што е во целосна спротивност со она што го знаеме за важноста на антителата. Тогаш се случува нешто друго. Се случува втора синтеза на високо-квалитетни и високоафинитетни антитела чиј животен век може да биде многу подолг од човечкиот животен век. Значи, сигурно ќе бидеме заштитени со години по инфекцијата, или ако е заразена имунокомпетентна личност чие тело е во состојба да создаде имунолошки одговор “, вели д-р Тања.

loading...

Слични содржини