Дали и вие го четкате јазикот додека ги миете забите? Еве зошто не треба да го прескокнете четкањето на јазикот

од desk4
368 прегледи
Чистењето на јазикот е исто толку важно како и четкањето на забите. Уште од детството ни велат дека ако сакаме тие да бидат здрави и сјајни, треба да ги миеме забите два пати на ден.Сите знаеме дека ќе добиеме кариес доколку не ги миеме забите и дека прескокнувањето на четкањето е лоша рутина за здравјето на забите.

Но, дали некогаш сте помислиле што ќе се случи ако не го четкате јазикот секој ден?

Чистењето на јазикот е важна хигиенска практика која помага да се отстранат мртвите клетки на кожата, бактериите, токсините, габите и остатоците од храна од површината на јазикот.Повеќето бактерии кои предизвикуваат лош здив остануваат на вашиот јазик.Чистењето на јазикот може да ни помогне при различни здравствени проблеми бидејќи влијае на зајакнување на имунолошкиот систем, помага при варење и подобрување на здравјето на забите.

Напротив, ако не го чистите јазикот секој ден, тоа може да има некои негативни последици, пишува Тајмс оф Индија.

Халитоза (лош здив): Првата работа што се случува кога не го четкате јазикот секој ден е халитоза, позната и како лош здив.Ако јазикот не се чисти секој ден, бактериите почнуваат да се акумулираат на јазикот и по некое време почнува да се создава непријатна миризба.

Заболување на непцата: Избегнувањето на чистењето на јазикот не само што може да доведе до проблеми поврзани со јазикот, туку и да влијае на појавата на заболување на непцата.Понекогаш, кога ги четкате забите, тие обилно крварат.Поради гингивитис, непцата може да бидат црвени, отечени и да крварат.

Губење на забите: Избегнувањето на четкање на јазикот може да ги направи вашите непца слаби и подложни на бактериски напад.Ова може да влијае на вашите заби на долг рок и може да почнете полека да ги губите.Ако не сакате ова да се случи, редовно четкајте го јазикот.Исто така, предолгото миење на забите може да ги оштети.Затоа, избегнувајте да го правите тоа.

Губење на вкусот: Дали некогаш сте се соочиле со ситуација да не можете да го вкусите тоа што сте го јаделе? Можеби сте го изгубиле чувството за вкус поради бактерии, остатоци од храна и мртва кожа што го покрива вашиот јазик. Резултатот е дека нема да имате добро чувство за вкус.

Орална габична инфекција: кога квасецот ќе се насобере во устата, ќе забележите бели дамки на јазикот. Антифунгалните лекови можат да помогнат во лекувањето на овие габични инфекции.

Пародонтална болест: Бактериите од вашиот јазик може да се пренесат на вашите заби, што може да доведе до пародонтална болест. Ако непцата не се третираат правилно, ова воспаление може да прерасне во периодонтитис, што е прилично страшно. Може да предизвика повлекување на непцата, инфекции, хронично воспаление, па дури и да предизвика губење на забите. Покрај тоа, пародонталната болест е поврзана со поголем ризик од спонтан абортус, мозочен удар и срцев удар.

Слични содржини