Дали имате сува кожа? Овие намирници и пијалоци би можеле да бидат виновниците

од Radmila Tasevska

Многу луѓе имаат проблеми со сува кожа, а овој проблем би можел да биде уште поизразен во зимските месеци. Покрај генетиката или одредени здравствени состојби, на кожата може да влијае и храната и пијалакот што ги консумираме. Со цел подобро да разбереме за што зборуваме, диететичарите идентификуваа која храна и пијалаци имаат лош ефект врз кожата, пренесе Стандард лајф. 

Кофеинот

Пијалаците како кафе, чаеви, газирани сокови и енергетски пијалаци генерално содржат кофеин. Ако се консумира премногу кофеин во текот на попладневните часови, тоа може да влијае на спиењето што на крајот може да доведе до дехидрација на кожата.

Дерматологот д-р Витни Боу објаснува дека „само една ноќ на лош сон може видливо да покаже намалена хидратација на кожата, нарушена функција на бариерата, забрзано стареење на кожата и темни кругови“. Тој советува дека ако сакате да пиете кофеин, направете го тоа порано во текот на денот.

Алкохол

Алкохолот е диуретик и предизвикува губење на вода преку зголемено мокрење. Прекумерните количини може да придонесат за целосна дехидрација, која ја вклучува и кожата. Консумацијата на алкохол, исто така, ги исцрпува природните антиоксиданси, што ја прави кожата ранлива на оштетување од нешта како што се загадувањето и ултравиолетовите зраци, објаснува дерматологот.

Исто како кофеинот, алкохолот исто така може да го наруши режимот на спиење. Таа истакна дека кај многу пациенти кои го намалиле внесот на алкохол или целосно престанале да го пијат, забележала видливи подобрувања во состојбата и сјајот на кожата.

Натриум

Јадењето премногу сол може да предизвика телото да ја повлече водата од своите клетки и да дехидрира, објаснува диететичарката Сју-Елен Андерсон-Хејнс. Препорачаната количина на натриум дневно е помала од 2.300 милиграми, околу една кафена лажичка, а многу луѓе консумираат двојно поголема количина.

Високи количини на натриум често се наоѓаат во подготвената храна како што се конзервирана и замрзната храна, сендвичи и сосови како соја сос или сос од домати. Грижата за дневниот внес на натриум може да помогне во тонот и еластичноста на кожата, пишува HuffPost.

Додадени шеќери

Диететичарот Андерсон-Хејнс истакнува дека во исхраната внесуваме многу додадени шеќери. Ако претераме, додава таа, „всушност го оштетуваме процесот со кој телото се обновува и создава колаген“, кој е од суштинско значење за еластичноста и здравјето на кожата. Тој препорачува да станеме свесни колку шеќер пиеме во пијалаците и консумираме во оброците.

Тој советува наместо пијалаци богати со додадени шеќери, луѓето да почнат да јадат повеќе овошје и да пијат вода, кои се многу подобри и поздрави алтернативи за здравјето на организмот, а со тоа и на кожата.

Пржена храна

Јадењето пржена храна, како помфрит, чипс, хамбургери и слично, може лошо да влијае на кожата бидејќи предизвикува воспаление кое може да биде поврзано со дехидрација. Андерсон-Хејнс објаснува дека „дехидратацијата може да доведе до црвенило и чешање и да биде поврзана со воспалителни состојби на кожата“.

Доколку сакате да јадете пржена храна, диететичарот препорачува наместо масло да користите пржење на топол воздух или да ја печете храната во рерна.

Слични содржини