ДАЛИ НОСЕЊЕТО ДВЕ МАСКИ ЌЕ ВЕ ЗАШТИТИ ПОДОБРО ОД КОРОНА? Одговорот ќе ве изненади!

од Vladimir Zorba

До денес, повеќето луѓе ја прифатија мерката носење заштитна маска за да се спречи ширењето на коронавирусот, па веројатно сте ги забележале оние кои носат две маски на лицето.

Дали две маски ќе ве заштитат подобро?

Зависи.

Ако носите маски N95 или вистински хируршки, ставањето дополнителен слој веројатно нема да направи многу во однос на заштитата. Овие маски се изработени од многу густи материјали токму за да спречат вирусот да навлезе низ нив, па веројатно не им е потребна дополнителна помош.

Меѓутоа, ако користите платнени маски, дополнителната може навистина да „фати“ повеќе честички на вирусот во здивот и на тој начин да обезбеди уште подобра заштита за сите околу вас.

Неодамнешното истражување, спроведено токму на оваа тема, покажа дека носењето двојна маска е подобро од само еден слој материјал.

Дали ова значи дека дополнителна маска ќе понуди уште подобра заштита?

За жал, нема конкретни докази за тоа, но додека не се појават, веројатно е подобро да носите две маски, особено ако често сте во ситуации со висок ризик.

Сега кога го знаете ова, запомнете дека двојната маска не значи дека не мора да следите други мерки, како што се честото миење раце и дистанцирање. Исто така, без оглед на тоа колку маски носите, проверете дали ги покриваат сите важни места затоа што какви било „дупки“ ќе дозволат вирусот да се шири низ воздухот.

И запомнете дека најдобрата маска е онаа што се носи цело време, и ако ви е непријатно да носите две маски и да ги вадите постојано, носете само една, но правилно.

ЛИЦА кои носат платнена маска за лице, треба строго да ги следат следниве правила:

1. Маските мора да се користат само за лични цели.

2. Неопходно е да продолжите да се придржувате до сите пропишани хигиенски мерки.

3. Дури и кога носите маска за лице, потребно е да се држи растојание помеѓу луѓе од 2 метри според препораката на СЗО.

4. Кога ја ставате маската, треба да се внимава внатрешноста на маската секогаш да се става на лицето.

5. Една маска носи само една личност, носените маски не смеат да се споделуваат со други.

6. Пред првата употреба, пожелно е прво да се испере маската или барем да се пегла.

7. Пред и по нанесувањето на маската, потребно е темелно да ги миете рацете со сапун.

8. Маската треба да ги покрие устата, носот и дел од лицето, а на работ мора да се залепи што е можно поблиску, со цел да се намали протокот на воздух надвор од маската што е можно повеќе.

9. Кога користите за прв пат, проверете дали маската пропушта доволно воздух за да спречи нормално дишење што е можно помалку.

Слични содржини