ДАЛИ РАЗЛИКАТА ВО ГОДИНИТЕ ВЛИЈАЕ НА ОДНОСИТЕ? Експертите за врски даваат одговор

од Vladimir Zorba

Дали големите разлики во возраста помеѓу партнерите се предност или недостаток за успешна врска или брак?

Овој пат, ви ги претставуваме ставовите на експертите кои сметаат дека поголема разлика е предност, односно карактеристика што може позитивно да влијае на долговечноста на бракот.

Еве ги нивните аргументи:

1. И двајцата знаат што сакаат, и нивната возраст одговара на приоритетите еден на друг

Луѓето можат да бркаат различни цели кога ќе достигнат одредена возраст. Постојат некои помлади жени кои се подготвени за семејство и постари мажи кои можеби се уште сакаат да имаат деца. Во овој случај, постарото и помладото спарување е „добра инвестиција“. Жената која сака да подигне семејство може да бара зрелост и стабилност што може да ја обезбеди поискусниот маж, додека постар маж кој сака да има деца може да бара некој кој е репродуктивно способен. За паровите каде што жената е постара од сопругот, една предност е што жената е веќе сигурна во она што го сака во животот. Ова значи дека тие поретко добиваат мешани пораки од неа, а мажот точно ќе знае каде стои. Постарите жени, исто така, имаат тенденција логично и поправедно да ги решаваат проблемите.

2. Постарите партнери разбираат што им треба на нивните помлади сопружници

Бракот со постара личност може да значи повеќе простор за работите што сакате да ги правите. Некогаш и тие биле млади, па имаат повеќе разбирање ако треба да одвоите време за вашите хоби или интереси. Тие нема нужно да ве обвинат за тоа или да претпостават дека нешто не е во ред со врската.

3. Нивниот брак има комбинација на мудрост и енергија

Да се ​​има различни нивоа на зрелост може да биде здраво ако им даде дополнителна перспектива на паровите. Бидејќи се во различни фази од животот, тие носат различни работи на маса кога станува збор за преговори. И додека постариот брачен другар дава мудрост, помладиот може да дејствува како извор на младост, внесувајќи посебен вид спонтаност во врската.

4. Врската се движи со побрзо темпо

Свесни дека се притиснати од времето, многу парови со поголема разлика во годините претходно одлучија да ја легализираат врската или да започнат семеен живот. Според експертите, тие исто така се помалку склони кон кавги бидејќи се обидуваат да го поминат ограниченото време без конфликти.

5. Работат понапорно на врска или брак

Паровите со поголема разлика во годините често се изложени на социјална критика, а исто така се соочуваат со недостаток на поддршка од семејството и врсниците. Различни патеки во кариерата и здравствени проблеми се, исто така, фактори кои можат да влијаат на нивната поврзаност. Овие работи ги тераат да се справат со тешките пречки на почетокот на врската, а тоа придонесува за изградба на поцврста основа за понатамошен заеднички живот. Се додека врската се гради врз доверба, посветеност и почит, бракот најверојатно ќе успее, без оглед на возраста.

Слични содржини