Дали Црна Гора ќе се збогати од нафта?

од Stefanija Kuzmanovska

Црна Гора за пет месеци ќе знае дали има значителни резерви на јаглеводороди во морето.

Досега дупчењето на црногорското подморје во потрагата по нафта и гас покажа дека геолошките предвидувања на формациите, направени со толкување на сеизмички податоци, се точни, објави Министерството за капитални инвестиции.

Претставниците на тој оддел се надеваат дека така ќе биде до крајот на дупчењето, кое, како што е најавено, ќе трае уште пет месеци.

„Дупчењето се одвива според планот и програмата. Контролното дупчење се прави за да се овозможи чистење на каналот, како и детално снимање за да се добијат значителни податоци за формациите. Во моментов се дупчи канал за поставување на втората колона“, прецизираат во министерството за Дневна новине.

Фабриката „Топаз Дрилер“, која пристигна во Црна Гора од Малта, започна со дупчење на морското дно на 25 март.

Министерството за капитални инвестиции соопшти дека Црна Гора ќе знае за пет месеци, поточно до крајот на август, дали има значителни резерви на јаглеводороди во морето.

Првото истражување на нафта и гас во црногорското подморје беше доверено на италијанско-рускиот концесионер „Ени“ и „Новатек“ со кои владата потпиша договор пред пет години.

Слични содржини