Диететичари: Ако сакате повеќе енергија, не земајте три додатоци во исхраната

од Vladimir Zorba
65 прегледи

Доколку сме постојано уморни и покрај спиењето, исхраната и вежбањето, можеби е време да обрнеме внимание на додатоците во исхраната што ги земаме.

Иако многу луѓе посегнуваат по нив за да го зголемат нивото на енергија, нутриционистите предупредуваат дека некои популарни додатоци всушност можат да имаат спротивен ефект.

Наместо да ни помогнат, тие можат дополнително да нè исцрпат или да предизвикаат непријатни несакани ефекти.

Подолу се наведени такви додатоци кои, според советите на експертите, можеби ќе сакате да ги избегнете или барем да го прилагодите внесот:

Ашваганда

Иако е позната по своите антистресни својства, ашвагандата може да предизвика поспаност ако се зема наутро. „Ашвагандата има смирувачки ефект, што може да доведе до чувство на летаргија во текот на денот ако се земе прерано“, објаснува диететичарката Џесика Кординг за EatingWell. Наместо тоа, таа препорачува да го земаме навечер ако нашата цел е подобар сон и релаксација. Не треба целосно да го елиминирате, само прилагодете го времето на земање, особено ако вашиот замор во текот на денот е резултат на лош сон.

Екстракт од зелен чај

Иако екстрактот од зелен чај може да обезбеди краткорочен енергетски поттик, неговите концентрирани форми можат да предизвикаат непријатни несакани ефекти. „За разлика од обичниот зелен чај, додатоците во исхраната се многу поконцентрирани и можат да предизвикаат нервоза, проблеми со варењето и нарушувања на спиењето“, истакнува Кординг. Може да се појави и висок крвен притисок, гадење или абдоминална непријатност. Ако ни се допаѓа ефектот на зелениот чај, експертите ни советуваат да го пиеме во неговата оригинална форма – умерено и без адитиви. На овој начин ќе добиеме предности без премногу ризик.

Витамин Б6

Иако е важен за производство на енергија, високите дози на витамин Б6 можат да имаат сосема спротивен ефект. „Прекумерните количини на Б6 можат да предизвикаат замор, па дури и да ја влошат состојбата, наместо да помогнат“, објаснува диететичарката и нутриционистка Патриша Банан. Покрај тоа, вишокот на овој витамин може да биде токсичен и да доведе до оштетување на нервите, мускулна слабост и чувство на непријатност. Многу капсули содржат значително поголеми количини од препорачаните, без никаква реална потреба. Наместо додатоци во исхраната, експертите советуваат да го консумираме преку разновидна исхрана.

Додатоците во исхраната може да изгледаат привлечни кога бараме брзи решенија за хроничен замор, но некои од нив можат да имаат спротивен ефект или да предизвикаат дополнителни проблеми. Затоа, наместо да посегнуваме по апчиња, диететичарите ни советуваат да се обидеме да се потпреме на природни извори на енергија – балансирана исхрана, доволно вода, вежбање и квалитетен сон. Доколку продолжите да чувствувате постојан замор, важно е да се консултирате со вашиот лекар за да се исклучат можни здравствени проблеми.

Слични содржини