Доаѓа бета верзијата на Android 15: Еве неколку интересни нови функции

од Vladimir Zorba

Изданието на Android 15 Beta 1 доаѓа со еден куп ажурирања што треба да помогнат да се заштити вашата приватност додека сурфате преку Wi-Fi или мобилен телефон.

Ви претставуваме преглед на новитети кои би можеле да се најдат во следното издание на оперативниот систем на Google. Да почнеме со Wi-Fi.

Android 15 ја менува опцијата Приватност што се наоѓа на страницата со детали за мрежата.

Досега, допирање на оваа опција ќе ви даде скокачки прозорец кој ви овозможува да изберете дали сакате да ја споделите MAC адресата на телефонот/таблетот или случајно генерирана.

Сопственикот на јавна Wi-Fi мрежа може да ја користи таа адреса за да ја следи вашата активност додека ја посетувате, додека користењето неслучајна адреса може да биде добра идеја за вашата домашна мрежа.

Што е ново? Wi-Fi Privacy сега има мени на цела страница со нов прекинувач Send device name. Ако го исклучите, вашиот телефон останува анонимен, што го отежнува откривањето на кого му припаѓа.

Google, исто така, воведе голем број нови функции за заштита на приватноста за мобилните мрежи.

Можете да ги најдете во Поставки, потоа Безбедност и приватност, Повеќе безбедност и приватност и потоа Безбедност на мобилната мрежа.

Првиот прекинувач, Безбедносни известувања, е помалку рестриктивен. Откако ќе го вклучите, Android ќе ве известува секогаш кога ќе се поврзете на мобилна мрежа која или не е шифрирана или ги евидентира вашите IMEI и IMSI броеви.

Ова може да се случи ако, на пример, властите го користат уредот Stingray за следење на користењето на локалната мобилна мрежа.

Можете исто така да изберете Барај шифрирање. Оваа опција ќе ве предупреди дека можеби нема да можете правилно да се поврзете во одредени области, но користењето на вашиот телефон треба да остане безбедно.

Повиците до службите за итни случаи ќе ја игнорираат оваа поставка, вели 9to5Google.

Бидејќи се работи за бета верзија, не е сигурно дали овие функции ќе бидат во финалната верзија на Android 15.

Можеби ќе дознаеме повеќе за време на овогодинешната Google I/O конференција на.

Слични содржини