Додавањето на овие зачини во кафето ја подобрува концентрацијата и помага за губење на тежината

од Radmila Tasevska
379 прегледи

Во потрагата за когнитивна виталност и долгорочно здравје на мозокот, многумина од нас се свртуваат кон различни стратегии, од мозочни игри до промени во исхраната. Сепак, експертите сугерираат дека уште едно одлично решение би можело да се најде на нашата решетка за зачини, пренесе Стандард лајф.

Неврологот д-р Брендон Крафорд вели дека постојат голем број на зачини кои можат совршено да делуваат во нашата утринска шолја кафе. Тој особено ги истакна следните пет.

1. Цимет

Според д-р Крафорд, циметот е повеќе од само ароматичен додаток на нашето кафе; тој е моќен извор на антиоксиданси клучни за заштита на нервните структури од оксидативен стрес.

„Циметот исто така може да го регулира нивото на шеќер во крвта, што е критично за одржување на когнитивната функција и спречување на невродегенеративни болести“, изјави тој за SheFinds. Покрај тоа, додавањето цимет во кафето може да биде дури и ефикасен начин за промовирање на губење на тежината.

2. Куркума

Д-р. Крафорд ја признава моќта на куркумата на неговото активно соединение, куркумин. Познат по своите антиинфламаторни и антиоксидантни својства, куркуминот може да помогне во намалувањето на воспалението и оксидативното оштетување во мозокот, фактори често поврзани со состојби како што е Алцхајмерова болест.

„Куркуминот исто така го зголемува нивото на мозочниот хормон BDNF, кој го зголемува растот на нови неврони и се бори со различни дегенеративни процеси во мозокот“, објаснува д-р Крафорд.

3. Ѓумбир

Кога станува збор за антиинфламаторните зачини, не можете да погрешите со ѓумбирот. „Познат по своите моќни антиинфламаторни својства, ѓумбирот може да ја подобри когнитивната функција со намалување на воспалението и оксидативниот стрес. Исто така, помага во балансирање на невротрансмитерите, што е од суштинско значење за фокусот и когнитивната агилност“, истакна неврологот.

4. Морско оревче

Д-р. Крафорд ги истакна невропротективните својства на морското оревче, кое може да ја подобри меморијата и да спречи дегенерација на нервните патишта. „Морско оревче, исто така, има ефекти за подобрување на расположението, што може да придонесе за попозитивна ментална состојба“, забележува таа.

5. Црн пипер

Ова може да изгледа необично за многумина. Сепак, не само што црниот пипер може да додаде уникатен вкус на нашата утринска шолја кафе, туку носи и значителни придобивки во областа на здравјето на мозокот, особено кога се комбинира со куркума.

„Пиперот, активното соединение во црниот пипер, може да ја зголеми апсорпцијата на куркуминот (од куркума) до 2.000 проценти. Ова не само што ги подобрува придобивките од куркуминот за мозокот, туку помага и за подобрување на варењето и апсорпцијата на хранливите материи, индиректно поддржувајќи го когнитивното здравје“, рече д-р Крафорд.

Вклучувањето на овие зачини во нашата утринска шолја кафе може да обезбеди значителен когнитивен поттик и да придонесе за долгорочно здравје на мозокот. Без разлика дали се директно попрскани во пијалак или измешани во рецепти на база на кафе, овие зачини нудат вкусен и потенцијално корисен додаток на нашиот утрински ритуал.

Слични содржини