Нутриционист открива четири зачини кои можат да ни помогнат доколку сме настинати

од Radmila Tasevska

Во текот на зимските месеци, многу луѓе имаат настинка или кашлица. Доколку проблемите се малку поголеми, луѓето бараат помош и олеснување во лековите, но нутриционистот Ањали Мукерџи советува во лекувањето да се вклучи и консумирање на одредени зачини. Нутриционистот верува дека овие зачини можат да ни помогнат да ги победиме настинките и кашлицата, пренесе Стандард лајф.

Црн пипер

Според нутриционист, црниот бибер има лековито дејство на грлото. Богат е со витамин Ц и антиоксиданси, може да го зајакне имунитетот и да ја ублажи кашлицата и настинката. Мукерџи препорачува ако имате кашлица да испиете шолја чај од пиперка и ѓумбир со мед, а ако ве боли грлото поради пиперката препорачува само чај од ѓумбир и мед.

Цимет

„Циметот може да помогне во ослободување од болки во грлото и настинки“, објаснува Мукерџи. Овој омилен зачин е преполн со антиоксиданси кои можат да се борат против вирусите и бактериите. Нутриционистот истакнува дека пиењето топла вода со цимет и мед може да ја ублажи болката во грлото.

Каранфилче

Health Shots известува дека каранфилчето е полно со антиинфламаторни својства што го прави совршен за смирување на болки во грлото, кашлица и настинка. Можете да џвакате или пиете каранфилче во комбинација со топла вода или да ги додадете во чајот. Како друга опција, Мукерџи истакнува дека масирањето со масло од каранфилче може да ги исчисти блокираните назални пасуси.

Кардамон

Кардамонот може да го зајакне имунитетот, тврди нутриционистот. Консумирањето на овој зачин може да помогне да се намалат симптомите на настинка, но и да се ублажи силната кашлица. Тој истакнува дека овој зачин може да се додаде во чајот или да сеџвака за посакуваниот ефект.

Слични содржини