Доколку ги оставите овие предмети во возилата во Германија, може да бидете казнети до 10.000 евра

од Vladimir Zorba

Прашањето дали предметите за домаќинството како ножеви, вилушки и лажици може да се остават во автомобилот изгледа тривијално на прв поглед. Но, реалноста изгледа поинаку.

Во Германија постојат јасни правила и обврски кои влијаат и на транспортот на секојдневните работи. Конкретно, носењето одредени предмети за домаќинството во автомобилот може да доведе до правни последици и може да резултира со казни до 10.000 евра.

Забранет товар во автомобилот

Безбедноста на патиштата е на прво место. Затоа, возачите на возила се обврзани соодветно да го осигураат својот товар. Ова не се однесува само на тешки или гломазни предмети, туку и на навидум безопасни работи како купување на намирници или украси за автомобил.

Во случај на сообраќајна незгода, неосигурен предмет може да претставува сериозна опасност, како за патниците во возилото, така и за другите учесници во сообраќајот, пишуваат германските медиуми.

Апарати за домаќинство во автомобилот – правен ризик

Конкретно, оставањето нож во автомобил е забрането и вклучува правни ризици. Во возилото се забранети одредени видови ножеви, како што се ножеви пеперутка, ножеви на преклопување, ножеви со фиксирано сечило подолго од 12 сантиметри и оние кои се сметаат за оружје.

Доколку полицијата открие вакви ножеви при увидот, може да бидат изречени строги казни. Овие прописи важат не само за автомобилот, туку и за јавниот превоз на овие предмети за домаќинството. Исклучоци постојат само од професионални или посебни причини кои го оправдуваат носењето нож, пишуваат германските медиуми.

Други предмети во автомобилот, исто така, може да бидат опасни

Покрај ножевите, опасност можат да претставуваат и други предмети во автомобилот. Во овие случаи, нема парична казна, но сепак може да настане значителна штета.

На пример, експертите предупредуваат да не се оставаат електронски уреди како лаптопи, мобилни телефони, таблети или банкноти во автомобилот. Уредите може да се оштетат или да предизвикаат пожар.

Слични содржини