Доктор од Харвард: Едно вкусно овошје помага во борбата против ракот

од Vladimir Zorba
56 прегледи

Овошјето е познато по своите хранливи својства, а често се вели дека „едно јаболко дневно не спасува од лекар“. Сепак, лекарите издвоиле едно овошје поради неговите исклучителни лековити својства – кивито. Според др. Вилијам В.Б. Ли, лекар и медицински научник од Харвард, „кивито потекнува од Кина, каде што некогаш се собирало во дивината за медицински цели“, изјави тој за „Дејли експрес“. Покрај тоа што е богато со витамини, кивито може да одигра клучна улога во одржувањето на здравјето на цревата и метаболизмот.

„Конзумирањето киви го подобрува нашиот микробиом, го поддржува метаболизмот на гликозата и липидите и помага да се одржи здрава цревна бариера“, објаснува др. Ли.

Според истражувањата, кивито не само што го намалува оштетувањето на ДНК, туку и ја промовира нејзината поправка. „Кивито содржи високо ниво на витамин Ц и хлорогена киселина, која има моќно антиоксидативно дејство“, истакнува др. Ли. Студијата спроведена во Шкотска покажала дека луѓето кои секојдневно консумирале киви имале 60 отсто помалку оштетување на ДНК, без оглед на количината што ја јаделе.

„Кога научниците подетално ги анализираа резултатите, открија дека три киви дневно ја зголемуваат активноста за поправка на ДНК за дури 66 проценти“, додава др. Ли.

Антиоксидансите во кивито ги неутрализираат слободните радикали, спречувајќи ги да ги оштетат клетките и ДНК

Доктор Др. Кунал Сод го потврди истражувањето, истакнувајќи дека „кивито не само што го намалува оштетувањето на ДНК, туку и ја промовира нејзината поправка“. Тој објасни дека витамините Ц и Е се клучни антиоксиданси кои „го намалуваат ризикот од рак, го забавуваат процесот на стареење, го зајакнуваат имунитетот и го штитат мозокот“.

Антиоксидансите во кивито ги неутрализираат слободните радикали, спречувајќи ги да ги оштетат клетките и ДНК, што може да го намали ризикот од хронични болести.

Кивито е безбедно за повеќето луѓе, вклучително и бремените жени, бидејќи е богато со хранливи материи корисни за здравјето на мајката и детето, велат експертите. Иако не постои начин целосно да се спречи ракот, здравата исхрана и начин на живот можат значително да го намалат ризикот.

Урамнотежената исхрана со многу овошје, зеленчук, цели зрна и немасни протеини, заедно со редовно вежбање и заштита од УВ зрачење, се клучни чекори за долгорочно здравје.

Слични содржини