Доктор советува што треба да јадат луѓето постари од 50 години за силни коски

од Stefanija Kuzmanovska
3,6K прегледи

Дури и кога немате никакви симптоми кои би укажале дека вашите коски се слаби, како што се болки во грбот или склоност кон фрактура, од клучно значење е да се даде приоритет на здравјето на коските.

„Остеопорозата е често тивка болест бидејќи луѓето кои ја развиваат можеби нема да забележат никакви промени додека коската не се скрши“, вели д-р Лорен Глисон.

Како што старееме, ја губиме коскената маса и густина. Кај жените оваа загуба се забрзува по менопаузата бидејќи естрогенот е неопходен за здравјето на коските и во таа фаза значително опаѓа. За разлика од жените кои доживуваат брзо губење на коскената маса по менопаузата, мажите го доживуваат постепено.

Еден начин да се изградат силни коски е преку исхрана. Важно е да се фокусирате на две работи – калциум и витамин Д.

„Иако овие хранливи материи се важни за здравјето на коските, знаеме дека повеќето возрасни луѓе не добиваат доволно калциум или витамин Д“, вели диететичарот Кејти Дод.

Д-р Глисон се согласува и верува дека „важно е да се јаде храна богата со калциум“.

„За жени од 50 години и помлади и мажи на 70 години и помлади, целта е 1.000 милиграми калциум дневно. За жени над 50 години и мажи над 70 години, тоа се зголемува на 1.200 милиграми дневно“, додава таа.

Имајќи го тоа на ум, Дод препорачува секој да консумира млеко секој ден.

„Ако не можете да толерирате млеко, купете збогатени сорти кои обезбедуваат и калциум и витамин Д“, истакнува таа.

Покрај млекото, на нејзината шопинг листа секогаш се и сирењето и јогуртот. А ако воопшто не можете да поднесете млечни производи, тогаш можете да консумирате темно лиснат зеленчук како кељ, брокула и блитва, како и лосос, сардина, скуша и јајца.

Исто така, важно е да го намалите внесот на кофеин и алкохол, кои се поврзани со намалување на густината на коските што се јавува со возраста, и да не се занемари важноста на вежбањето.

Слични содржини