ТИКВАТА е една од омилените есенски намирници, а може да се подготви на многу начини. Покрај тоа што е вкусна, содржи хранливи материи кои придонесуваат за подобро здравје на нашиот организам, а за да го докаже тоа, докторката Патриша Варакало решила цела недела да јаде тиква секој ден.
За порталот The Healthy таа откри какви промени забележала.
Подобро варење
Една од првите промени што лекарот ги забележал е подоброто варење. Ова не е изненадувачки бидејќи тиквата е богата со растителни влакна, кои инаку се одличен сојузник за урамнотежено варење. Истражувањата покажуваат дека исхраната богата со растителни влакна може да им помогне на цревата да функционираат правилно.
Поздрава и посветла кожа
Покрај подоброто варење, др. Варакало забележала и дека за само неколку дена јадење тиква имала значително поздрава и посветла кожа. Диететичарите објаснуваат дека причината за тоа е бета-каротенот, антиоксиданс кој се наоѓа во тиквата и во нашето тело се претвора во витамин А. Овој важен витамин е еден од клучните кога зборуваме за одржување на здрава, младешка кожа.
Поквалитетен сон
Сите знаеме колку е важен квалитетниот сон за одржување на целокупното здравје, а токму ова е една од промените кои докторот ги забележал. Како што објаснува тој, семките од тиква содржат триптофан и тирозин, кои се исклучително важни кога станува збор за ублажување на анксиозноста и стресот.