Нашиот организам секојдневно е изложен на бројни патогени микроорганизми уште од раѓање и долго време е утврдено дека во војната против агресивните вируси, бактерии и габи, правилната исхрана игра неоспорно важна улога.
Состојките на храната што се наоѓа во нашата чинија треба да ја поддржуваат работата на имунитетниот систем, што е главната заштита од сезонски инфекции; маката може да се олесни дури и ако се заразиме со корона.
Макро и микро хранливи материи, како и фитохемикалии, се исклучително важни за одржување на здравјето или полесно отстранување на патогените микроорганизми. Сите тие треба да поминат низ нашиот дигестивен систем, кој, имајќи ја предвид површината, е најголемиот градител на имунитет во организмот.
Каде се повеќето витамини, што друго навистина ни треба, на што треба да обрнеме посебно внимание и што да отфрлиме, советува проф. Д-р Бранислав Тиодоровиќ.
– Обликувањето на здрави навики во исхраната е сигурен начин да се обезбеди посилен имунитет. Бидете сигурни да консумирате здрава храна секој ден, не прескокнувајте оброци, зајакнете ја вашата исхрана за да го зајакнете имунитетот, така што телото може да се бори против вирусот.
Овошје и зеленчук, храна богата со витамини треба да се јаде секој ден. Ниту зимата не треба да се потценува, киселата зелка и киселите краставички се богати со витамин Ц, што е многу важно во овој момент.Верувам дека многумина сè уште го имаат во оставата. Јас сум за фактот дека, како и другите витамини и минерали, треба да се зема природно, односно со здрава и избрана диета и да се избегнува брза храна.
Исто така е важно да се јаде месо за борба против вирусот. Се повеќе се зборува за потребата да се консумира супа од коски најмалку двапати неделно, бидејќи тоа е најдобриот извор на колаген, протеин кој е важен за нормално функционирање на гастроинтестиналниот тракт. Имено, кога колагенот се распаѓа, се формира желатин, борец против алергии (тие исто така нè напаѓаат овие денови) и чувствителност на цревниот тракт на алергените. Содржи дополнителни аминокиселини кои имаат анти-стареењето, имаат силен ефект врз зајакнување на имунитетот. Риба, црн дроб, јајца, печурки, житарици, сирење и рибино масло содржат витамин Д. Во овој период, внесувањето на додатоци на витамин Д сè уште е оправдано. Подготовката на оброкот е исто така важна.
Покрај правилната исхрана, дефинитивно треба да се одржува и хигиената, а доколку некој има симптоми на болеста, мора да остане дома, да се одмори – така ќе се заштити себе си и другите, вели Тиодоровиќ.