Еден месец пред срцев удар: Постојат два симптоми кои луѓето ги игнорираат

од Nikola Popovski

Извештајот заснован на анкета на 500 жени го отфрла популарниот мит за природата на срцевите удари.

Се верува дека срцев удар се јавува ненадејно и е болка која започнува во градите и се шири на рацете и вратот.

Сепак, симптомите на срцев удар често се појавуваат постепено, а една студија покажа дека 95 проценти од жените забележале дека нешто не е во ред до еден месец пред срцев удар.

Некои жени рекоа дека биле толку уморни што не можеле да го наместат креветот без да се одморат. Од друга страна, на списокот на овие жени се најде и вообичаен знак – болка во градите. Тие го опишаа како притисок или стегање во градите, а не како болка.

Дури и кога нивните срцеви удари биле во тек, само една третина од жените во оваа студија изјавиле дека доживеале „класични“ симптоми на болка во градите. Наместо тоа, отежнато дишење, слабост и замор, потење, вртоглавица и гадење се на врвот на листата.

Слични содржини