Експерти го издвојуваат најдобриот појадок за силен имунитет!

од Vladimir Zorba
371 прегледи

Најдобриот појадок кој го зајакнува имунитетот воопшто не мора да биде наука, велат експертите.

Сепак, мора да содржи клучни намирници како што се овесна каша, јаткасти плодови, семки, боровинки, цимет.

Овесна каша

Добар дел од нашиот имунитет, околу 70 проценти, е во цревата и многу зависи од здравјето на стомачната микрофлора. Имено, влакната во храната, како во овесот, ги хранат добрите бактерии, кои го поддржуваат имунолошкиот систем и ги контролираат лошите бактерии. Сложените јаглехидрати во овесот обезбедуваат и стабилен извор на енергија за утрото, кој полека гори, па не држи сити во добар дел од денот.

Во исто време, важно е да изберете обична овесна каша бидејќи оние со различни вкусови се полни со додадени шеќери.

Јаткасти плодови и семиња

Оваа овесна каша што ја земате за појадок можете да ја измешате со семки од тиква, ореви или чиа семки.

Овие јаткасти плодови и семки се добар извор на микронутриенти како што се железо, цинк и магнезиум, кои играат централна улога во зајакнувањето на имунитетот.

Истражувањата покажуваат дека железото и цинкот, на пример, се клучни за развојот на лимфоцитите наречени Б-клетки, специјални единици за одбрана на имунолошкиот систем од бактерии и вируси. Адекватниот внес на магнезиум е исто така добар потег бидејќи овој минерал го активира витаминот Д во телото за да го зајакне имунитетот.

Студиите, исто така, покажаа дека зголемувањето на нивото на магнезиум и витамин Д може да им помогне на пациентите со Ковид во борбата против вирусот. Исто така, јаткастите плодови и семките во овесната каша, заедно со здравите масти кои ги содржат, ќе го одржат стабилен шеќерот во крвта, пишуваат на веб-страницата EatThis.

И важно е да се држи под контрола шеќерот во крвта бидејќи неговиот вишок може да го наруши имунолошкиот систем, особено кога шеќерот во крвта е хронично висок.

Исто така, важно е да знаете дека започнувањето на денот со појадок со стабилно ниво на шеќер во крвта може да ја намали веројатноста дека ќе посакате нешто слатко подоцна во текот на денот, што може да доведе до зголемување на телесната тежина.

Боровинки

За да ги направите овесот и оревите повкусни за појадок – додадете боровинки. Ова моќно овошје, дури и замрзнато, е полно со антиоксиданси за зајакнување на имунитетот, вклучувајќи го и познатиот штит за болеста – витамин Ц. Неколку студии ги класифицираа боровинките како храна со исклучително високо ниво на антиоксиданси, соединенија кои ги штитат клетките од оштетување, предизвикано од молекули познати како „слободни радикали“.

Цимет

Само еден прстофат одреден зачин од обичната овесна каша прави многу вкусен оброк. Сепак, циметот прави многу повеќе. Се покажа дека циметот има антиинфламаторни својства, а исто така помага и за намалување на шеќерот во крвта.

Всушност, подоброто разгледување на студиите за цимет покажува дека овој зачин може да го заштити телото на многу начини, вклучително и ограничување на промените во мозокот предизвикани од Алцхајмерова болест, намалување на оксидативниот стрес во црниот дроб, намалување на крвниот притисок и холестеролот.

Зелен чај

Можете да го прелиете вашиот здрав појадок со зелен чај со овесна каша, јаткасти плодови и цимет. Зелениот чај е полн со соединенија кои содржат антиоксидантни, антимикробни и антиинфламаторни својства, кои ни обезбедуваат заштита од инфективни агенси со зголемување на корисните имунолошки клетки кои се борат против инфекциите.

Друга опција

Доколку преферирате пополни вкусови и не сте љубител на овесна каша, можете да готвите слатки компири и изматени јајца со разнобоен зеленчук како спанаќ, црвени пиперки, лук и печурки. Исто како моќната овесна каша, овој вкусен оброк ќе ви даде богата мешавина од сложени јаглехидрати, влакна, протеини и масти за добра енергија и регулиран шеќер во крвта.

Слични содржини