Експертите предупредуваат на скриените опасности од јадењето загорен тост

од Stefanija Kuzmanovska

Ако сакате добро печена храна, не сте единствените.

Многу луѓе сакаат да изедат изгорено парче тост, но експертите предупредуваат дека тоа е опасно. Зошто? Проблемот е во реакцијата на Maillard, која се одвива на температури од околу 120 степени Целзиусови.

„За време на печењето се создаваат стотици различни соединенија за вкус. Овие соединенија се распаѓаат и создаваат уште повеќе нови вкусови. Секој вид на храна има многу карактеристичен сет на соединенија за вкус кои се формираат за време на реакцијата на Maillard“, објаснува Science of Cooking.

Проблемот со оваа реакција доаѓа од аминокиселината позната како аспарагин, која е присутна во компирот, лебот, житариците, колачињата и кафето.

Во една студија спроведена од научници во Шведска во 2002 година, беше откриено дека реакцијата на Maillard користи аспарагин и произведува супстанца позната како акриламид. Токму оваа супстанца, која се создава кога нашиот тост гори, е означена како многу токсична, според CAMEO Chemicals.

Акриламидот предизвикува потенцијално оштетување на нервниот систем, а долготрајната изложеност може дури и да го зголеми ризикот од развој на деменција.

„Акриламидот поминува низ сите ткива, вклучително и плацентата, бидејќи има мала молекуларна тежина и е растворлив во вода“, изјави Федерика Лагуци од Институтот Каролинска во Шведска за Future.

Слични содржини