Експертите согласни: Овој зеленчук е најдобар за намалување на крвниот притисок

од Stefanija Kuzmanovska

Високиот крвен притисок може да доведе до зголемен ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.

За да го намалат крвниот притисок, луѓето го ограничуваат внесот на натриум, вежбаат и јадат храна која е здрава за срцето, вклучувајќи зеленчук, пишува Index.hr.

Зеленчукот е преполн со здрави хранливи материи и природно има малку натриум. Одредени видови зеленчук се добри извори на калциум, магнезиум и калиум, три минерали кои помагаат да се одржи здрав крвен притисок. Има еден зеленчук кој се смета за особено корисен за контрола на крвниот притисок. Се работи за цвеклото.

Цвеклото е една од најдобрите намирници што можете да ги јадете ако имате висок крвен притисок. Тоа е здраво за срцето, со малку натриум, без додадени шеќери и заситени масти и содржи калциум, магнезиум и калиум. Покрај тоа, содржи и нитрати во исхраната.

Податоците од клиничките испитувања покажуваат дека пиењето сок од цвекло може да помогне во намалување на крвниот притисок. Мета-анализата спроведена во Frontiers in Nutrition покажа дека пиењето сок од цвекло во период од три до 60 дена го подобрува систолниот крвен притисок кај испитаниците.

И според истражувањето објавено во Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, конзумацијата на зеленчук богат со нитрати, како што е цвекло, нуди позитивен ефект врз мерењата на крвниот притисок кај младите и возрасните луѓе.

Слични содржини