ЕМА: Контингентот вакцини Џонсон и Џонсон нема да се користи

од Nikola Popovski

Европската агенција за лекови (ЕМА) денес објави дека контингентот на вакцини Џонсон и Џонсон, кои се прават за европскиот регион во времето кога беше откриена грешка во производството на дози во Балтимор, САД, како мерка на претпазливост, да се користи.

ЕМА не соопшти за колку дози станува збор, но Ројтерс наведува дека станува збор за неколку милиони дози, што ја отежнува американската компанија да ја исполни целта од 55 милиони дози доставени до Европа до крајот на јуни.

Европската агенција за лекови соопшти дека се свесни дека контингентот на вакцини бил контаминиран во април, со мешање со друга вакцина, која се прави на истото место во Балтимор.

Производството на Џонсон и Џонсон во фабриката во Балтимор беше стопирано од американската влада, па раководство било назначено на чело на фабриката, наместо компанијата „Емерџент Бајосолушнс“, која управуваше со објектот.

ЕМА додава дека контингентот оштетени вакцини не бил наменет за Европската унија и дека вакцините што се користат во регионот не се засегнати од контаминација, врз основа на информациите што ги има.

Слични содржини