Фајзер очекува приход од 26 милијарди долари од вакцината за коронавирус

од Vladimir Zorba

Американската фармацевтска компанија „Фајзер“ во вторникот објави дека очекува приход од 26 милијарди долари од вакцината против „Ковид-19“ оваа година, што значително ги зголемува проценките заради забрзаната вакцинација на граѓаните ширум светот.

Во првите три месеци од оваа година, приходите од вакцините развиени од „Фајзер“ во соработка со германската компанија „БајоНТек“ беа 3,5 милијарди долари.

Очекува приход од 26 милијарди долари во текот на целата година, со очекувана испорака од 1,6 милијарди дози вакцини, според договорите потпишани до средината на април. Досега тие очекуваа да биде 15 милијарди долари.

Тие предвидуваат дека ќе произведат најмалку три милијарди дози во 2022 година.

„Врз основа на досегашното искуство, сметаме дека веројатниот исход ќе биде одржливо барање за нашата вакцина, слично како и за вакцината против грип“, рече извршниот директор Алберт Бурла во подготвените изјави за телеконференција.

Фајзер и Бајонтек подеднакво ги делат трошоците и бруто профитот на вакцината, што граѓаните го делат во две дози, со стапка на ефикасност поголема од 90 проценти, според третата фаза од испитувањето.

Фајзер соопшти дека очекува да заработи пари од вакцината, за разлика од, на пример, АстраЗенека и Џонсон и Џонсон, кои објавија дека нивните вакцини ќе бидат достапни на непрофитна основа до крајот на пандемијата.

Фајзер го заврши првиот квартал од оваа година со приход од 14,6 милијарди долари, што „го одразува растот на работењето со стапка од 42 проценти“. Прилагодената заработка по акција скокна 47 проценти, на 93 центи.

Тие очекуваат приход од 70,5 до 72,5 милијарди долари во текот на целата година и прилагодена заработка по акција од 2,5 до 2,6 долари.

loading...

Слични содржини