Фаучи: Имавме среќа што омикрон не е ист како делта, овој вид може да значи крај на пандемијата

од Берта Китинска

Премногу е рано да се предвиди дали брзото ширење на омикрон ќе помогне да се премести коронавирусот од пандемична фаза во ендемична фаза што може да се контролира, но „се надевам дека е така“, рече д-р Ентони Фаучи.

Болеста, која е ендемична, има постојано присуство кај населението, но не погодува алармантен број луѓе и не го нарушува општеството, како што обично се гледа во пандемија. Бидејќи омикронот е многу пренослив, но се чини дека е помалку веројатно да предизвика толку тешка болест како некои претходни варијанти, тој би можел да го означи преминот од ова поглавје на пандемијата на коронавирус во ендемската фаза.

„Но, тоа би било случај само ако не добиеме друга варијанта што го избегнува имунолошкиот одговор на претходната варијанта“, рече Фаучи за Давос Агенда, виртуелен настан организиран од Светскиот економски форум оваа недела.

„Имавме среќа што омикрон ги немаше истите карактеристики како Делта. Но, голем број луѓе кои се инфицираа го надминуваат ова прилично пониско ниво на патогеност“, рече Фаучи, додавајќи:

– Прашање е дали омикрон ќе биде жива вакцинација против вирусот на кој сите се надеваат бидејќи имате толку голема варијабилност со новите варијанти кои се појавуваат.

Слични содржини