Фејсбук и партнерите се подготвуваат да пуштат криптовалута уште во јануари

од Vladimir Zorba

Фејсбук и неговите партнери се подготвуваат да ја пуштат криптовалутата „Либра“ веќе во јануари следната година, објави денеска „Фајненшл тајмс“, повикувајќи се на три информирани извори.

Во април, Здружението „либра“ најави објавување дигитални верзии на неколку валути и „дигитален амалгам“ на сите свои крипто-валути, откажувајќи се од првичниот амбициозен план за создавање синтетичка крипто-валута поддржана од корпа валути под влијание на воздржани реакции од регулаторите и владите.

И тие планови сега се одложени и во јануари следната година треба да се издаде само „либра“, фиксирана во паритет за доларот, под услов да добие дозвола од швајцарскиот регулатор, пишува ФТ, повикувајќи се на неименуван извор повикуван на плановите на група од 27 компании.

Седиштето на здружението е во Женева и, покрај Фејсбук, нејзини членови се и Uber, Spotify и Lyft.

Регулаторите реагираа воздржано на амбициите на Фејсбук и неговите партнери бидејќи се плашат дека тоа ќе ја загрози стабилноста на финансиските системи и ќе ја наруши моќта на централните банки да создаваат пари и да управуваат со девизниот курс.

Здружението не одговори веднаш на барањето на Ројтерс да го коментира извештајот на лондонскиот деловен весник. Швајцарскиот регулатор само потсети на изјавата во април, потврдувајќи дека добиле барање за користење на „либра“ во трансакциите за плаќање.

Крипто-валутите се фиксни на стандардните валути за да избегнат големи флуктуации на вредноста, вообичаени за дигиталните валути како што е биткоинот. и ја олесни нивната употреба при плаќања и трансфери на пари.

loading...

Слични содржини