Фејсбук: Уште едно големо истекување на податоци

од Stefanija Kuzmanovska

Прашината од претходното протекување на податоци, во која беа објавени телефонските броеви на околу 500 милиони корисници, сè уште не е решена, а Фејсбук веќе се справува со новиот проблем.

Не помина многу од претходниот скандал со Фејсбук, откако во март протекоа телефонските броеви на погодените корисници, а веќе се надвиснува нов. Овој пат тоа е алатка што ги поврзува сметките на Фејсбук со соодветните адреси за е-пошта, дури и кога корисниците ќе изберат да ги чуваат своите податоци во тајност. Тоа е „Facebook Email Search v1.0“ – алатка што може да пребарува до пет милиони сметки на Facebook на дневна основа и да ги поврзе со е-адресите на корисниците.

Безбедносниот истражувач кој ја открил ранливоста, го информирал Фејсбук за тоа, но компанијата го окарактеризирала пропустот како „помалку важен“, па затоа не се работело на решение. После тоа, на Интернет се појави видео во кое споменатиот истражувач демонстрира како работи алатката и колку брзо ги поврзува адресите за е-пошта со сметките на Фејсбук.

Сè уште не е познато дали некој го злоупотребил овој пропуст и ја зафатил масивната база на податоци, но сигурно е дека Фејсбук ќе го сфати посериозно по демонстрацијата на видеото.

Слични содржини