Актуелно
Почетна / Бизнис / Фолксваген ги разгледува можностите за отворање фабрика за електрични возила во Грција

Фолксваген ги разгледува можностите за отворање фабрика за електрични возила во Грција

Грчкиот заменик министер за надворешни работи Костас Фрагојанис се состана со делегацијата на Фолксваген во врска со проектот за производство на електрични возила.

Грчката влада е силно посветена на промовирање на употребата на електрични возила како стратешки приоритет, јавува веб-страницата на Министерството за надворешни работи. Во овој контекст, делегација на високо ниво од Фолксваген ги посетува Кавала и Тасос за да го истражат потенцијалот на локалната инфраструктура за производство на електрични возила.

Заменик министерот за економска дипломатија, Костас Фрагојанис и делегацијата на автомобилскиот концерн ќе ги оцени податоците од анкетата на локално ниво. Претставниците на министерството веќе презеле соодветна акција за собирање на податоци за сообраќајот и патните мрежи на други острови со слична големина.

Нагласено е дека во оваа фаза сите разговори помеѓу грчката влада и Фолксваген се прелиминарни и не се донесени решенија и временски распоред за договор.

Германскиот концерн сè уште не донел конечна одлука за фабриката во Измир, Турција.

loading...