Фолксваген и синдикатот се договорија за зголемување на платите на германските вработени

од Vladimir Zorba

Германскиот производител на автомобили Фолксваген и синдикатот ИГ Метал се договорија за значително зголемување на платите за 125.000 вработени во западна Германија, објавија во средата.

Платите и надоместоците за обука ќе се зголемат за 5,2% од јуни 2023 година и за дополнителни 3,3% од мај 2024 година. Договорот ќе трае две години.

Резултатот беше постигнат во третата рунда преговори една недела пред крајот на задолжителниот мировен период. Двете страни одржаа средба која траеше речиси дванаесет часа во Лангенхаген во близина на Хановер.

Работниците ќе добијат и еднократна исплата на ослободен данок од 3.000 евра (3.094 долари) за компензација на инфлацијата, која ќе биде исплатена на две рати во февруари 2023 година (2.000 евра) и јануари 2024 година (1.000 евра).

Производителот на автомобили и синдикатот беа задоволни. ИГ Метал првично бараше зголемување на платите за 8% за период од една година.

Преговарачот на ИГ Метал, Торстен Грогер, рече: „Сè на сè, составивме пакет за плати, кој е добар и солиден во историски тешки времиња“.

Тој додаде дека собирот организиран од повеќе од 4.000 работници што се совпадна со вториот круг преговори помогна да се истакнат барањата на синдикатот за плати.

Слични содржини