Фон дер Лејен: Европа може да стане лидер во дигиталната трансформација

од Vladimir Zorba

Европа може да стане глобален лидер во следниот бран на дигитална трансформација, рече во четвртокот претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен.

На виртуелниот веб-самит во Лисабон најави поголеми инвестиции во дигитален развој и нови регулативи за дигиталните услуги, пренесува Хина.

Таа посочи дека вредноста на европските технолошки компании само оваа година, во контекст на пандемијата на коронавирусот, е зголемена за скоро 50 проценти, додека во последните пет години се зголемила за четири пати.

„Европа има потенцијал да стане глобален лидер во следниот бран на дигитална трансформација“, истакна таа, истакнувајќи дека Европа има најголем број врвни научници за вештачка интелигенција и повеќе развивачи на софтвер отколку САД.

„Неколку европски стартапи создадени во раната прва деценија на 21 век станаа глобални лидери во своите области, а алумни од таа прва класа создадоа нова генерација компании ширум континентот. Европскиот технолошки сектор станува полнолетен“, рече Фон дер Лејен.

Таа сепак предупреди дека европските дигитални компании се соочуваат со повеќе пречки отколку нивните конкуренти во другите делови на светот.

„Од една страна, инфраструктурни недостатоци и недоволни дигитални вештини на нашата работна сила и пониски инвестиции. Од друга страна, регулаторната сложеност и бирократските бариери се соочуваат при обидот да се преминат националните граници. Затоа премногу европски стартапи ја напуштија нашата територија за да растат“, рече таа.

За да се промени тоа, Фон дер Лејен рече дека Европската унија ќе ги зголеми инвестициите во дигиталниот развој за да ја направи оваа деценија Европска дигитална декада.

Таа посочи дека 20 проценти од средствата од новиот план за закрепнување од корона-кризат во вредност од 750 милијарди евра ќе бидат наменети за дигитални инвестиции.

„Ние сакаме да ги донесеме придобивките од дигиталната трансформација на сите луѓе и региони во Европа“, рече таа.

Унијата ќе инвестира во индустриски податоци и развој на дигитална инфраструктура, рече претседателот на ЕК.

„Ќе инвестираме во нова генерација на европски микропроцесори и суперкомпјутери, што ќе ги помести границите и на перформансите и на енергетската ефикасност. И ќе донесеме брзи врски на сите страни на Европа со 5G и 6G мрежи и кабли со оптички влакна“, додаде Фон дер Лејен.

loading...

Слични содржини